Tuesday, September 1, 2009

Zakat Fitrah





Alhamdulillah dapat juga selesaikan ujian maths.. harap2 apa yg jawab td leh la ...(dot3) :-)

Agak susah gak..
Ni ada email yg Dr Rahni masa kita tgh test kot..





tapi sekarang tak nak plak cite pasal maths,nak cite pasal Zakat Fitrah.. Harap2 semua tau apa itu zakat fitrah.


Ibnu Umar meriwayatkan: “Rasulullah SAW mewajibkan zakat fitrah di bulan Ramadan kepada setiap orang muslim, sama ada dia merdeka atau hamba, lelaki mahu pun perempuan. Iaitu (jumlahnya) segantang kurma atau gandum.” (Hadis Riwayat Imam Muslim, no. 935, Jilid 2, halaman 169)

Kadar zakat fitrah pula ialah sekadar segantang Baghdad yang dikenakan berdasarkan makanan asasi. Jika di Malaysia, beraslah zakat fitrahnya. Segantang Baghdad itu pula menyamai 2.7 kg. Maka, darablah harga beras semasa dengan 2.7 kg bagi mendapatkan kadar zakat fitrah.

http://blog.azhad.com/2009/08/kadar-zakat-fitrah-2009-1430h.html




Kalau ada harta lebih sangat,boleh la infakkan denga keluar zakat harta.. Nak kira macamana?? tanya Prof Ahmad Majid dan Prof Rahni ... kat sini,..

http://maths.usm.my/faraid/msl/default.html

atau disini untuk maklumat lanjut

http://www.muftikelantan.gov.my/portal/lang-ms?start=4



Selamat Hari Merdeka belated..



p/s: pagi td lepas test maths gi petronas isi minyak. selalunya rm3 dah full,hr ni x full. bila masuk kelas baru tau minyak dah naik, :-) .. seb baik motor ni jenis save minyak gak!!!

1 comment:

  1. maths....maths...dan maths lagi...

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails