Tuesday, November 9, 2010

Edited by Mat Hanis

Assalamualaikum,gambar ni telah diedit dan diupload oleh Mat Hanis di FB,
so untuk mempopularkannya,ia diupload kat sini pulak.

Selamat beramal...

Monday, November 8, 2010

Siyes Sedih ... haha

This, makes me cry...

Copy Paste daripada blog Kakchik .Yang tak faham English sila guna google translate.

4 years ago, an accident took my beloved away and very often I wonder, how does my wife, who is now in the heavenly realm, feel right now? She must be feeling extremely sad for leaving a husband who is incapable to taking care of the house and the kid. 'cos that is the exact feeling that I have, as I feel that I have failed to provide for the physical and emotional needs of my child, and failed to be the dad and mum for my child.

There was one particular day, when I had an emergency at work. Hence, I had to leave home whilst my child was still sleeping. So thinking that there was still rice leftovers, I hastily cooked an egg and left after informing my sleepy child.

With the double roles, I am often exhausted at work as well as when I am home. So after a long day, I came home, totally drained of all energy. So with just a brief hug and kiss for my child, I went straight into the room, skipping dinner. However, when I jumped into my bed with intention of just having a well-deserved sleep, all i heard and felt was broken porcelain and warm liquid! I flipped open my blanket, and there lies the source of the 'problem'... a broken bowl with instant noodles and a mess on the bedsheet and blanket!

Boy, was I mad! I was so furious that I took a clothes hanger, charged straight at my child who was happily playing with his toy, and give him a good spanking! He merely cried but not asking for mercy, except a short explanation:
"Dad, I was hungry and there wasn't anymore leftover rice. But you were not back yet, hence I wanted to cook some instant noodles. But I remembered you reminding me not to touch or use the gas stove without any adults around, hence I turned on the shower and used the hot water from the bathroom to cook the noodles. One is for you and the other is for me. However, I was afraid that the noodles will turn cold, so I hid it under the blanket to keep it warm till you return. But I forgot to remind you 'cos I was playing with my toys...I am sorry Dad..."
At that moment, tears were starting to run down my cheeks...but I didn't want my son to see his dad crying so I dashed into the bathroom and cried with the shower head on to mask my cries. After that episode, I went towards my son to give him a tight hug and applied medication on him, while coaxing him to sleep. Then, it was time to clear up the mess on the bed. When everything was done and well past midnight, I passed my son's room, and saw that he was still crying, not from the pain on his little buttock, but from looking at the photograph of his beloved mummy.

A year has passed since the episode, I have tried, in this period, to focus on giving him both the love of his dad and mum, and to attend to most of his needs. And soon, he is turning seven, and will be graduating from kindergarten. Fortunately, the incident did not leave a lasting impression on his childhood memories and he is still happily growing up.

However, not so long ago, I hit my boy again, with much regret. This time, his kindergarten teacher called, informing me of my son's absence from school. I took off early from work and went home, expecting him to explain. But he wasn't to be found, so I went around our house, calling out his name and eventually found him outside a stationery shop, happily playing computer games. I was fuming, brought him home and whack the hell out of him. He did not retaliate, except to say, 'I am sorry, Dad'. But after much probing, I realized that it was a 'Talent Show' organized by his school and the invite is for every student's mummy. And that was the reason for his absence as he has no mummy.....

Few days after the caning, my son came home to tell me, the kindergarten has recently taught him how to read and write. Since then, he has kept to himself and stayed in his room to practise his writing, which I am sure, would make my wife proud, if she was still around. 'cos he makes me proud too!

Time passes by very quickly, and soon another year has passed. It's winter, and its Christmas time. Everywhere the christmas spirit is in every passer-by...Christmas carols and frantic shoppers....but alas, my son got into another trouble. When I was about to knock off from the day's work, the post office called. Due to the peak season, the post master was also on an edgy mood. He called to tell me that my son has attempted to post several letters with no addressee. Although I did make a promise never to hit my son again, I couldn't help but to hit him as I feel that this child of mine is really beyond control. Once again, as before, he apologized, ' I'm sorry, Dad' and no additional reason to explain. I pushed him towards a corner, went to the post office to collect the letters with no addressee and came home, and angrily questioned my son on his prank, during this time of the year.

His answer, amidst his sobbing, was: The letters were for Mummy.

My eyes grew teary, but I tried to control my emotions and continued to ask him: "But why did u post so many letters, at one time?" My son's reply was:
"I have been writing to mummy for a long time, but each time I reach out for the post box, it was too high for me, hence I was not able to post the letters. But recently, when I went back to the postbox, I could reach it and I sent it all at once..."
After hearing this, I was lost. Lost at not knowing what to do, what to say....

I told my son, " Son, mummy is in the heavenly kingdom, so in future, if you have anything to tell her, just burn the letter and it will reach mummy. My son, on hearing this, was much pacified and calm, and soon after, he was sleeping soundly. On promising that I will burn the letters on his behalf, I brought the letters outside, but couldnt help opening the letter before they turn to ash. And one of the letters broke my heart....
Dear Mummy, I miss you so much! Today, there was a 'Talent Show' in school, and the school invited all mothers for the show. But you are not around, so I did not want to participate as well. I did not tell Dad about it as I was afraid that Dad would start to cry and miss you all over again. Dad went around looking for me, but in order to hide my sadness, I sat in front of the computer and started playing games at one of the shops. Dad was furious, and he couldnt help it but scolded and hit me, but I did not tell him the real reason. Mummy, everyday I see Dad missing you and whenever he think of you, he is so sad and often hide and cry in his room. I think we both miss you very very much. Too much for our own good I think. But Mummy, I am starting to forget your face. Can you please appear in my dreams so that I can see your face and remember you? I heard that if you fall asleep with the photograph of the person whom you miss, you will see the person in your dreams. But mummy, why havent you appear?

After reading the letter, I cant stop sobbing. 'cos I can never replace the irreplaceable gap left behind by my wife....

For the females with children:
Don't do so much overtime. If you cannot finish the work, it must be some kind of problems within the company, and it is not your sole problem. Feedback to your boss. Endless overtime may not necessary be the answer to the problem. Take care of your health so that you can treasure and take care of your little precious.

For the married men:
Drink less, smoke less, cos nothing can replace your good health, not even business nor clients. Try thinking this way, are you able to work till your clients are totally dependent on you? or your boss is totally dependent on you? In this society, no one is indispensable. Take care of your health, so that you can take care of your little precious and your loved ones.

For those singles out there:
Beauty lies in loving yourself first. With confidence and loving yourself, you will see the beauty in other things around you. You will be able to work better and happier. Don't let your health be affected by your work or your boss, so nothing matters more than your well being.

Wednesday, November 3, 2010

Jadual Exam Sem I 2010/2011

Berikut adalah jadual muktamad untuk exam...


7/11/2010- GTX312 SAINS ASAS PERUBATAN NUKLEAR (2.15pm-4.15pm)

8/11/2010-GTX313 SAINS ASAS RADIOLOGI DIAGNOSTIK (2.15pm-4.15pm)

*10/11/2010-GTU 302 BIOSTATISTIK (9am-12pm)

*11/11/2010-GTB 107 EPIDEMIOLOGI (2.15pm-5.15pm)

15/11/2010-*GTJ 317 PRINSIP PENGURUSAN KESIHATAN (9am-11am)


*16/11/2010-LAA100 BAHASA ARAB 1 (9am-11am)

22/11/2010-GTX 311 FIZIK TUBUH MANUSIA (2.15pm-5.15pm)

*23/11/2010-GEG 308 PENGURUSAN SUMBER ALAM TROPIKA (9am-11am)

25/11/2010-GTX 314 PENGENALAN DOSIMETRI SINARAN (9am-11am)

*26/11/2010-LAJ100 BAHASA JEPUN 1 (9am-11am)


p/s: * elektif kos

Saturday, October 30, 2010

Pengalaman.. Jadikan Motivasi Sempena Exam Ya!

Dipetik dari sebuah blog MedRad 4th Year,.. (aku mengelak guna MR sebab membayangkan maksud lain kepada pelajar2 Medic yang perasan terer tu,heh

Blog Tehah, ada la sama ngan pengalaman aku,tapi lain sikit kot..
Kisahnya bermula...

>>>hari jumaat lepas,kami( budak2 final year PPSK) ada attend satu seminar kt UMK.. pasal nak merebut masa depan. how to create a good cover letter, great resume and look gorgeous in attending interview..basically, tip2 asas tu majoriti student dah tahu, cuma cara perkemaskan, cara nak menjual kebolehan tu yang kene diperbaiki.

penceramah tu keep asking soalan2 mencabar minda. salah satu yang membuat kita terfikir;

soalan interview: kenapa kamu memilih bidang ini??

jawapan 1: fate

jawapan 2: UPU tetapkan

jawapan 3: kalau xpergi sini, nanti tak boleh sambung belajar(rugi xde degree)

jawapan 4: parents suruh

ada jawapan lain yang ilmiah, tapi jawapan nak lepaskan diri dan salahkan orang lain pon ada..(seperti di atas)

betulkah kita xdiberi pilihan??YAKIN?? kalau betol kita xsuka pilihan tu, kenapa kita memilih untuk SETIA sampai dah tahun akhir?

sebenarnya kita yang memilih, cuma sedar xsedar kita yang mengatakan YA..tapi bila berlaku salah, kita salahkan pada takdir.


time kat SEMSAS dulu, aku adalah antara orang yang xberminat nak pergi USM..bukan apa, every year USM datang buat promotion kat sekolah aku, sampai aku rasa majoriti kawan2 aku letakkan target USM as their main choice. macam nnt USM adalah rumah kedua SEMSAS. sampaikan bila ada faci2 UIA datang SEMSAS, bila tanya rancangan jangka panjang, mereka cam mengeluh, tanya xda siapa ke nak masuk UIA?

tapi masa berubah. sekarang ni boleh kira dengan jari siapa yang di USM...aku yang xnak pulak pergi sni..tapi yeke USM bukan pilihan?

aku kenal kos sinaran perubatan USM ni time matrik pahang. masa tu ada karnival Universiti2. mula2 cam biasa la, aku nak skip booth USM, sekali dorang panggil. time tu ada satu sesi2 soal jawab(kadang2 aku memang banyaaaaaaaaaakkkk tanya).. sekali mereka suggest aku kos ni..

" adik budak fizik kan?sinaran perubatan ni untuk budak fizik je..tapi yang bestnya, nanti adik akan kerja hospital"

" kos ni mcm mana ye??"

" saya xberapa pasti..tapi yang tahunya, kos ni belajar pasal machine2, pasal applied fizik dalam perubatan"

dan aku dengan berkobar2nya, time isi UPU, USM(sinaran perubatan) adalah pilihan pertama.

tapi bila belajar susah, aku mula terfikir kenapa aku memilih kos ni...tetapi sekarang dah 4th year..aku yang memilih jalan ni..so belajar teruskan hidup tanpa menyalahkan takdir yang membawa aku ke sini<<<

p/s: rasa nak tulis jugak sebab apa aku pilih,... sebab berangan nak gi UTM sebenarnya. Masa orentasi ada sorang PPMS tanya sapa yang USM ni 1st choice, aku tak angkat tangan,haha. Sebab USM tu 4th choice lepas UTM,UKM, dan UM. Apa2 la,dah rezki...

Wednesday, October 6, 2010


Owh,tak mampu nak fikir nak wat post tentang apa. mungkin life as a radiation student kot

Wednesday, July 28, 2010

salam perjuangan....

buat semua sahabat2 MR 3rd year semua,,,, masih belum terlambat kot utk aku ucapkan selamat menghadapi sem baru... semoga sem baru ni buat kita semua lebih semangat dan bersedia menghadapi semua cabaran di hadapan...

tak lupa gak..salam nifsu syaaban.....

Tuesday, March 2, 2010

Kredit CINTA: Mawar Tetap Berduri

Di Ambang CINTA Bersemi

Farah sama seperti mana-mana gadis di ambang pertemuan dengan suaminya, mahu tampil secara terbaik di hari pernikahan dan majlis walimah nanti. Farah bertanya Syam, pakaian apa yang mahu dipakai agar mereka boleh tampil sedondong. Farah teringin memakai sepasang songket atau mana-mana baju yang cantik-cantik disewa di kedai pengantin.

Apa pandangan Syam?

“Tidak perlu rasanya. Membazir sahaja”.

Ada benarnya pendapat Syam. Farah sudah ‘survey’ dibeberapa kedai pakaian pengantin. Kos sewanya beratus juga. Sewa beratus untuk dipakai sehari sahaja memang membazir. Sedangkan membazir itu sahabat syaitan.

Bila disebut membazir, Farah berusaha melawan kehendak nafsu. Nafsu yang dituruti, seronoknya sekejap cuma. Selebihnya hanya perasaan menyesal yang menjadi teman. Lebih-lebih lagi, Farah mahu pertahankan prinsip untuk mendapat barakah dalam perjalanannya bertemu peneman cintanya sepanjang hayat, insya Allah.

Iya lah… siapa yang tidak teruja mahu berhias sebaik mungkin pada hari bergelar raja sehari. Fitrah wanita memang begitu; suka melawa dan suka benda yang cantik-cantik.

Sebagai gadis yang memahami dasar-dasar Islam, Farah akur sahaja pada pandangan Syam. Tidak perlu lagi berpolemik tentang hal remeh begitu. Sebagai alternatif, Farah membeli kain sendiri dan menghantar ke kedai jahit. Pakaian sendiri lebih menguntungkan kerana boleh dipakai berulang kali. Apa yang penting ialah, jenis kain dan potongannya selesa di pakai sepanjang masa.

Farah masih boleh memenuhi naluri kewanitaannya tanpa membelakangi syarak. Farah beli kain yang berkualiti dengan harga yang sederhana. Bukan sekadar pakaiannya sederhana, kad jemputan juga di tempah yang sederhana juga. Ia sudah mengambil kira pandangan ibubapa dan abang yang membantu. Menurut pemerhatian mereka dan juga Farah, lazimnya kad-kad jemputan yang cantik, mewah dan mahal itu akan dibuang begitu sahaja oleh para penerima jemputan. Bukankah ia membazir juga?

Allah berpesan di dalam surah al-Isra’, ayat 27,

إِنَّ الْمُبَذِّرِينَ كَانُواْ إِخْوَانَ الشَّيَاطِينِ وَكَانَ الشَّيْطَانُ لِرَبِّهِ كَفُورًا

Sesungguhnya orang-orang yang boros itu adalah saudara-saudara syaitan, sedang syaitan itu pula adalah makhluk yang sangat kufur kepada Tuhannya.

Bagaimana mahu mendapat reda dan barakah dari Allah jika dalam masa yang sama kita bersaudara dengan syaitan? Farah fikir ia sesuatu yang tidak wajar dilakukan oleh para pengharap reda Allah. Minyak dan air tidak mungkin bercampur. Itulah perumpamaan yang mudah difahami. Bila disebut syaitan, ia lambang kekufuran mutlak satu makhluk kepada penciptanya.

Keadaan semasa masyarakat perlu menurut acuan Islam, barulah boleh menurut mereka. Jika ia bertentangan dengan dasar-dasar Islam, maka wajarlah dipertahankan prinsip tersebut tanpa mempedulikan pandangan mereka. Fungsi kad jemputan ialah memberitahu atau memaklumkan tentang tarikh majlis walimah, lokasi dan masa. Justeru melalui kad yang sederhana sahaja sudah memenuhi maksud tersebut. Namun, jika terdapat kad yang cantik dan berkualiti tetapi harganya murah, ia masih boleh dipertimbangkan.

Sumber: cache.daylife.com

Akad Melimpahkan Mawaddah dan Rahmah

Hari akad menjelang tiba, Farah berhias secara sederhana bagi menyambut bakal suami. Berpakaian serba putih dan make up yang nipis, Farah menunggu di ruang wanita di rumahnya. Farah tidak keluar ke hadapan tetamu yang terdiri dari imam, bapa, adik beradik lelaki dan tetamu ajnabi yang lain. Perhiasannya hanya untuk suaminya dan lelaki bertaraf mahram yang harus melihatnya. Ia tidak akan dikongsi dengan orang lain yang tiada kena- mengena.

Farah bersungguh-sungguh mahu menjadi mawar berduri, indah dipandang mata kerana memelihara syariat. Apa gunanya berhijab sejak berusia 12 tahun, namun pada hari pernikahan, hijab dicabul dalam masa tidak sampai sejam! Hilanglah duri yang mengawal mawar selama ini. Ia bukan kehidupan dan tidak menjadi impian mana-mana gadis solehah.

Hijab perlu difahami dengan konsep yang lebih luas dari sekadar menutup aurat. Antara konsep hijab selain menutup aurat dengan sempurna ialah tidak bersolek seperti wanita jahiliyyah, menjaga batas pergaulan dengan lelaki ajnabi, tidak menghentakkan kaki untuk menzahirkan bunyi gelang yang dipakai dan tidak melunakkan@memanjakan suara bila berkomunikasi dengan lelaki ajnabi.

Farah perhatikan ramai gadis terlepas pandang akan hal ini di zaman sekarang. Para bapa pula tidak bertegas meskipun mereka terdiri dari pejuang-pejuang Islam. Sebelum majlis bermula, sebagai wali, ayah Farah membawa dokumen ke bilik Farah untuk ditandatangani. Itulah yang sepatutnya. Bukannya Farah yang keluar ke hadapan lelaki ajnabi yang berada di ruang tamu. Farah penuh mengharap pada rahmat Ilahi agar memberkati majlis walimahnya.

Barakah…barakah…barakah Ilahi…

Ia amat penting bagi Farah mengatasi segala nikmat yang ada di dunia ini. Bukankah Farah sudah berikrar, cintanya pada manusia adalah selepas cintanya pada Allah dan rasulNya? Jadi tiada manusia yang akan berjaya merentap prinsipnya itu selagi Allah bersama Farah; memberikan kekuatan dan menetapkan hatinya di atas iman dan taqwa.

Alhamdulillah, dengan sekali lafaz, Adam sah menjadi suami Farah. Seusai akad dilafazkan, satu perasaan indah- sungguh indah dan mendamaikan-mengalir tenang di seluruh sanubari. Inikah janji Allah tentang mawaddah dan rahmah? Ia jauh berbeza dari perasaan semasa Farah meminati seseorang atau selepas menerima lamaran si jejaka yakni di alam pertunangan. Ia tidak sekali-kali akan dinikmati kecuali dengan akad yang direstui Ilahi dan restu kedua ibubapa.

Seusai doa dipanjatkan oleh imam dan anggota keluarga yang hadir, Syam melangkah masuk ke bilik menemui Farah. Kemudian pasangan yang baru bergelar pengantin ini solat hajat berjemaah. Selesai solat, Syam meletakkan tangan kanannya di atas ubun-ubun Farah dan membaca doa. Kemudian Farah menyalami tangan Syam buat kali pertama dan mencium tangannya dan Syam pula mengucup dahi Farah.

“Kenapa ye…tiba-tiba sahaja abang merasa sayang sangat pada dinda ”, itulah kata-kata yang terluah selepas mereka bersalaman.

Lidah Farah kelu tidak dapat berkata. Rupa-rupanya Syam juga sedang mengalami perasaan mawaddah dan rahmah yang mengiringi akad sebentar tadi. Mereka terdiam. Hanya hati yang dapat menafsir emosi yang berterusan membuak di dada.

Benarlah janji Allah.

Benarlah janji Allah.

Sesungguhnya beruntung sekali hamba yang percaya padaNya dan mentaatiNya sepenuh jiwa dan raga.

وَمِنْ آيَاتِهِ أَنْ خَلَقَ لَكُم مِّنْ أَنفُسِكُمْ أَزْوَاجًا لِّتَسْكُنُوا إِلَيْهَا وَجَعَلَ بَيْنَكُم مَّوَدَّةً وَرَحْمَةً إِنَّ فِي ذَلِكَ لَآيَاتٍ لِّقَوْمٍ يَتَفَكَّرُونَ

Dan di antara tanda-tanda yang membuktikan kekuasaannya dan rahmatNya, bahawa Ia menciptakan untuk kamu (wahai kaum lelaki), isteri-isteri dari jenis kamu sendiri, supaya kamu bersenang hati dan hidup mesra dengannya, dan dijadikanNya di antara kamu (suami isteri) perasaan kasih sayang dan belas kasihan. Sesungguhnya yang demikian itu mengandungi keterangan-keterangan (yang menimbulkan kesedaran) bagi orang-orang yang berfikir.

Surah al-Rum; 21

Perasaan kasih kurniaan Allah amat berbeza dengan perasaan cinta ciptaan syaitan. Bagai warna hitam dan putih. Dari sudut mana pun, ia tidak sama.

Sungguh beruntung beriman kepada Allah.

Ini baru nikmat di dunia. Kebahagiaan di akhirat lebih kekal abadi.

Sungguh beruntung sekali.

Ya Allah, segala syukurku hanya untukMu…

Ya Allah, yang Maha Pengasih lagi Maha Pengasihani…

Segala puji hanya untukMu…

Yang menepati janjiMu…

Dan memilih daku untuk menjadi hambaMu yang beriman dan menyintaiMu dan rasulMu..

Ia sebuah cinta yang agung… milik para nabi dan rasul.

Ya Allah… tetapkanlah hatiku untuk menyintaiMu…

Hingga ke hembusan nafas terakhir…

Ya Allah… Sudah Engkau pertemukan dengan kekasih duniaku…

Aku ingin pula bertemu denganMu…

Melihat wajahMu nan indah… Di akhirat kelak…

Perkenankanlah Ya Allah…

Engkau terlalu baik padaku…

Tidak terbalas segala nikmatMu…

Dan ampunilah segala dosaku…

Salam dan selawat buat kekasihMu, Muhammad, para keluarga dan sahabatnya.

Farah mengiringi rasa gembira dengan lambakan syukur kepada Allah.

Inilah buah kesabaran menyimpan cinta!

Ummu Abbas


8 Safar 1431H


Related Posts with Thumbnails