Saturday, October 30, 2010

Pengalaman.. Jadikan Motivasi Sempena Exam Ya!


Dipetik dari sebuah blog MedRad 4th Year,.. (aku mengelak guna MR sebab membayangkan maksud lain kepada pelajar2 Medic yang perasan terer tu,heh

Blog Tehah, ada la sama ngan pengalaman aku,tapi lain sikit kot..
Kisahnya bermula...

>>>hari jumaat lepas,kami( budak2 final year PPSK) ada attend satu seminar kt UMK.. pasal nak merebut masa depan. how to create a good cover letter, great resume and look gorgeous in attending interview..basically, tip2 asas tu majoriti student dah tahu, cuma cara perkemaskan, cara nak menjual kebolehan tu yang kene diperbaiki.


penceramah tu keep asking soalan2 mencabar minda. salah satu yang membuat kita terfikir;


soalan interview: kenapa kamu memilih bidang ini??


jawapan 1: fate

jawapan 2: UPU tetapkan

jawapan 3: kalau xpergi sini, nanti tak boleh sambung belajar(rugi xde degree)

jawapan 4: parents suruh


ada jawapan lain yang ilmiah, tapi jawapan nak lepaskan diri dan salahkan orang lain pon ada..(seperti di atas)


betulkah kita xdiberi pilihan??YAKIN?? kalau betol kita xsuka pilihan tu, kenapa kita memilih untuk SETIA sampai dah tahun akhir?

sebenarnya kita yang memilih, cuma sedar xsedar kita yang mengatakan YA..tapi bila berlaku salah, kita salahkan pada takdir.


*********************************************************

time kat SEMSAS dulu, aku adalah antara orang yang xberminat nak pergi USM..bukan apa, every year USM datang buat promotion kat sekolah aku, sampai aku rasa majoriti kawan2 aku letakkan target USM as their main choice. macam nnt USM adalah rumah kedua SEMSAS. sampaikan bila ada faci2 UIA datang SEMSAS, bila tanya rancangan jangka panjang, mereka cam mengeluh, tanya xda siapa ke nak masuk UIA?



tapi masa berubah. sekarang ni boleh kira dengan jari siapa yang di USM...aku yang xnak pulak pergi sni..tapi yeke USM bukan pilihan?



aku kenal kos sinaran perubatan USM ni time matrik pahang. masa tu ada karnival Universiti2. mula2 cam biasa la, aku nak skip booth USM, sekali dorang panggil. time tu ada satu sesi2 soal jawab(kadang2 aku memang banyaaaaaaaaaakkkk tanya).. sekali mereka suggest aku kos ni..


" adik budak fizik kan?sinaran perubatan ni untuk budak fizik je..tapi yang bestnya, nanti adik akan kerja hospital"


" kos ni mcm mana ye??"


" saya xberapa pasti..tapi yang tahunya, kos ni belajar pasal machine2, pasal applied fizik dalam perubatan"


dan aku dengan berkobar2nya, time isi UPU, USM(sinaran perubatan) adalah pilihan pertama.


tapi bila belajar susah, aku mula terfikir kenapa aku memilih kos ni...tetapi sekarang dah 4th year..aku yang memilih jalan ni..so belajar teruskan hidup tanpa menyalahkan takdir yang membawa aku ke sini<<<

p/s: rasa nak tulis jugak sebab apa aku pilih,... sebab berangan nak gi UTM sebenarnya. Masa orentasi ada sorang PPMS tanya sapa yang USM ni 1st choice, aku tak angkat tangan,haha. Sebab USM tu 4th choice lepas UTM,UKM, dan UM. Apa2 la,dah rezki...

14 comments:

  1. x kira sbb ap msk kos ni.. yg penting kta study molek2... skali kta dah mula... jgn pnh utk mengalah.. jgn berharap utk berhenti separuh jalan... gud luck sume!

    ReplyDelete
  2. kos ney susah sgt ke?sy dpt tawaran kos neyh.

    ReplyDelete
  3. salam dek..dapat tawaran kos medical radiation di usmkk eh? contact akk deh..nati akak buleh citer lanjut pasal kos nie dan jika ada apa2 yg akk boleh tolong,insyaAllah.. :)..emel me : mimie_hamizah@y.c

    ReplyDelete
  4. actually kos ni macm mane?is it all about machine?sush ke snng?

    ReplyDelete
  5. assalamualaikum
    anon dan reen
    sebenarnya Medical Radiation bukan sekadar bermain dengan mesin,tapi lebih dari tu.
    kita boleh belajar macam2.
    peluang kerjaya dalam bidang radiation sanagt luas dalam dan luar negara. tu pun kalau boleh skor 3 pointer lah.

    bab senang atau susah, atas diri sendiri. yang penting ikhlas belajar dan ada kesungguhan. cari dan rujuk lecturer dan senior.

    "abg" ni se-batch dgn kak mizah di atas.

    boleh juga emelkan ke zerrysus@gm ail.com

    kongsi2 apa2.

    ReplyDelete
  6. abg ijmi ngn kak mizah, saye x bpe phm la pasal kos ni. blh x akak ngn abg tlg terangkan. sy dpt tawaran kos ni. hahahaha

    ReplyDelete
  7. maaf nak tanya,kos ni sepenuh masa je ke?pjj xda ke?

    ReplyDelete
  8. semsas ? saya org intek. sebenarnya, sy nk tya lebih lanjut pasal course ni, secepat mungkin, contact sy maybe ?https://www.facebook.com/batukandunia?ref=tn_tnmn

    terima kasih

    ReplyDelete
  9. saya skng 2nd year dlm kos ni... baru jumpa blog ni :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nk tnue,kos ni more kpd ape?
      Ape kos ni sebenarnye?

      Delete
  10. salam sis, nk tya. result usm dlm upu jugak ke? kan dia guna saluran lain.

    ReplyDelete
  11. Senior dulu pointer brp dpt kos ni??? Batch senior brp org???

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails